Un nou an scolar, aceeasi scoala?

Imi e putin teama de momentul in care my baby va deveni my schoolgirl si va merge la scoala. O scoala trista, veche, asteptand bani se fie modernizata, in care copilul meu asteapta sa ii vina randul la computer, asteapta un profesor intarziat, blazat, stucked in the job, fara alternative, frustrat si manifestandu-si frustrarile pe copilul meu. Desigur, as putea sa va spun superior, copilul meu nu va merge la aceasta scoala, copilului meu ii voi asigura cea mai buna educatie, bla-bla-bla, bla-bla-bla. WRONG!

Este vorba despre orice copil, al fiecaruia dintre noi, si despre orice scoala, din orice oras din Romania. Este vorba despre scoala, in general, educatie, societate, viitor si inconstienta privind ceea ce urmeaza. Urmeaza o generatie, urmeaza generatii si noi , cei de acum, responsabili cu educarea lor, dormim un somn profund, negru, un somn de moarte. 

Din pacate cred ca da, un nou an scolar incepe in aceeasi scoala. Si pana la urma nu forma ar fi cea care m-ar supara, dar e aceeasi scoala in fond, in curriculum, in metode, in oferta, in oameni, in parinti, in copii.

Scoala de azi este un mare compromis – un compromis politic, un compromis intre profesori – elevi – parinti. Parintii, in alergatura nebuna, neglijeaza copiii si responsabilizeaza scoala cu mult prea multe prerogative in educarea copiilor. Si cu prea multe asteptari si rezultate. Copiii, apeleaza la un santaj emotional – scoala e grea, profesorii sunt rai, mami si tati trebuie sa fie buni, iubitori… fraieri! Profesorii, obositi, stresati, imbatraniti, presati de o cultura organizationala actionand pe verticala de sus in jos si tot mai jos, prada unui viitor de pensionare lugubru, cu nevoi primare nesatisfacute si apeland, in final, la un alt tip de santaj pe pielea copiilor si implicit a parintilor care se arata „de conditie buna”, „cu bani, ba”, „cu ambitii pentru copiii lor”, prin urmare… potenti financiar si dispusi sa-si imparta bunastarea cu profesorii pentru o fericire si o realizare iluzorii ale copiilor lor…

Nu stiu daca realizati ce inseamna o reforma sistemica in educatie. Voi aborda intr-un alt post aceasta tema. Acum stiu doar ca da, noul an vine intr-o scoala veche, veche, veche, gata sa cada si stralucirea si florile din prima zi se vor ofili imediat ce prima saptamana de scoala va trece si primele teme si lectii vor incepe.   

Oana Moșoiu

View posts by Oana Moșoiu
Lucrurile nu sunt greu de facut, e greu sa intram in starea de a le face - C. Brancusi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top