Electorale: anti si totusi pro

Acest post este unul electoral si trebuie tratat si citit ca atare.

Daca am lua de bune mesajele electorale transmise si ce „toaca” televiziunile vis-a-vis de ce mai promoveaza candidatii si despre lipsa de moralitate generalizata, cred ca ar trebui, de bun simt, sa votam cu Crin. Campanie clean, mesaj pozitiv, despre bunul simt, moralitate etc. Ah, dar noi avem inclinatii masochiste, istoria o dovedeste, ne plac figurile puternice si conducerile impotriva carora sa exersam revolta, o agresivitate tinuta frustrant sub pres aproape 50 de ani. Atunci, ne centram pe un duel care sa dea glas propriilor dorinte de circ – paine; caci daca era totul prea tern, iar nu era de bine. Circul / duelul Basescu – Geoana pare a domina acest cadru electoral colorat, cu tuse puternice in fata, cu ceata pe fundal – cine sunt si pe cine cauta Vadim, Manole, Cernea, candidatul rrom… si alti cativa…

Ce ne promit acesti oameni? Un sistem… Vreau sa va spun ca mie mi-e teama de sisteme, de existenta lor in timp, de modul in care se inradacineaza si nu se mai „prasesc” niciodata. Mie sistemul nu mi-a rezolvat nimic. Nici spaga n-am dat, dar nici n-am rezolvat nimic. Totul a stat intr-un capital relational personal si al prietenilor mei. In telefoane, in emailuri, in ajuta-ma sa te ajut, cu placere! Deci, sa ma lasati cu sisteme noi, autentice, profunde si, mai ales, cu schimbarile de sistem! Astept provincia, desigur, sa imi explice cum functioneaza sistemele si cum un nou partid sau o noua figura la putere va pune in miscare sisteme eficiente, stabile etc., etc., bla – bla, bla – bla.

Stim cu totii: Geoana are in spate un sistem, Basescu niste oameni – din sistem, desigur. Dar sistemul PSD-ist imi aduce amintiri mult mai negre si mai sumbre. Imi aminteste de frustrarea presei dominata de o singura figura, de imposibilitatea de a se exprima, de inversunarea de a schimba. Ne-a placut energia de atunci? Era o energie negativa, orientata spre a schimba un rau, spre a „scapa” de ceva… Ce vedem acum? Dorinta… nu, nevoia de a recastiga ceva! Asta e, de fapt, inversunarea de acum. Nevoia unui sistem de a se autoreproduce, de a se autosatisface, iar mijloacele ii sunt puse in pericol. Nu crede nimeni in mesajul „Romania va inflori!”, dar nici „Invingem impreuna!” nu ni s-a intamplat pana acum. De trait mai bine am trait, ce e drept nu datorita cuiva din Parlament sau Guvern, ci pur si simplu pentru ca existam pe o harta globala a economiei mondiale si daca a foat bum economic mondial a fost si la noi, iar daca s-a intrat in colaps, asta avem si noi!

Stiti ceva? ‘Been there, ‘seen this! Deci ce promite ciuma rosie, am tot vazut de la Revolutie incoace. Adica n-am vazut nimic din ce-au promis, i-am vazut doar pe ei. Il vad si acum pe Nastase latit pe tot ecranul… Vi se pare ca Iliescu la Palat era mai putin „jucator”? Despre ce vorbim aici? Romania se conduce de la Cotroceni, asa e „modelul” local, si ne place. Doar uitati-va la ce ni se intampla in aceasta campanie!

Pacate au toti – e clar ca traim o lume imperfecta, cu oameni imperfecti, cu limite si neajunsuri. E pur si simplu o intrebare:  pe cine vedem la televizor, in sezonul urmator?

Deci, nu de Geoana ma cutremur, ci de vesnicia sistemului din spate! Si daca pot sa previn, sunt anti si ma voi duce la vot!

Oana Moșoiu

View posts by Oana Moșoiu
Lucrurile nu sunt greu de facut, e greu sa intram in starea de a le face - C. Brancusi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top