Vacanta s-a terminat! Pe bune!

Eu, care personal am o viata de freelancer, si tot simt ca vacanta s-a terminat! S-a intors Liviu Mihaiu , s-a intors si Mircea Badea  – deci daca am ce auzi, ce vedea (ca de vorbit, vorbesc singura 🙂 ), nu sunt singura pe lume!

Lista de msg s-a umplut de oameni „negri” (adica online), am noi prieteni pe skype, e forfota, deja in Bucuresti se circula greu – desigur asteptam bum!-ul de 15 septembrie si 1 octombrie.

Ce chestie! Da, vacanta se termina in transe in Romania. Prima transa e „vacanta se termina dupa 15 august” – se intorc oamenii din concediile luate in plin cod portocaliu – rosu, e pragul numit „de Sf. Maria”, se mai aglomereaza strazile, drumurile, putina miscare, incep promo-urile cu noul sezon, noile grile de toamna, ultimele reduceri la tricouase, posetute, papucei de plaja si accesorii din plastic colorat.

 Apoi vine pragul de soc – 1 septembrie. Desigur, exista o categorie de oameni care la data asta abia isi incep concediul. De ce? Pentru ca in Grecia temperatura e numa’ buna, Malta e gata de degustat si, in general, tarile calde incep sa devina abordabile. La 1 septembrie omul muncitor sterge praful de pe birou, verifica computerul, face un disk cleanup, disk defragmenter, ruleaza un antivirus, face backup, sterge ce nu-i trebe si face un TO DO nou pe desktopul curatat de shortcuturi si linkuri, fisiere razlete si poze downloadate aiurea.

 Treapta a treia, rezervata oamenilor la casa lor cu copii si scoala de inceput, este vacanta terminata la 15 septembrie. Atunci, gata, am dat militaria jos din pod, am cumparat carti, caiete, calculator, CD-uri, whiteboard si markere pentru scolarii corespunzatori din viata noastra. Am facut un schedule cu plecatul/venitul de la scoala, bunica/vecina care „sta cu copiii”, cumparaturile, telefon dirigintei, plata taxelor daca e la „privat” si tot asa. Nu stiu in tara cum e, dar in Bucuresti pe 15 septembrie este omor rutier. Afli cu adevarat cate masini s-au mai cumparat in Bucuresti si ti se actualizeaza harta cu scurtaturi si strazi cu sens unic. Ce nu-mi place la acest deadline de 15 septembrie este ca „lucrarile de vara” nu sunt gata inca si vor mai dura…

1 octombrie – the last of the deadlines – inceputul anului universitar. Chiriile au atins cote alarmante, o garsoniera sau un apartament cu 2 camere costa cat o bucata de pamant la Snagov, parinti disperati cu studenti necazati in camine, camine neterminate, cozi interminabile de probleme sociale, orare, colegi, ultimele barfe, unde ai fost in vacanta, cu cine mai esti, uite-l pe fostul tau, da-mi si mie o tigara, tine-mi si mie bagajele la tine ca abia saptamana viitoare ma mut… 1 octombrie este certitudinea ca am intrat in toamna, ca vacanta e pe bune gata, ca de-acum si pana la Craciun asta e, nu ne mai putem ascunde.

Cel mai trist mi se pare insa momentul cand se schimba ora si ziua e tot mai mica, tot mai neagra si mai neincapatoare pentru toate cate sunt de facut. Aici traim un paradox: desi toamna si iarna sunt concentrate majoritatea activitatilor noastre, totusi vara avem zilele cele mai lungi, atunci cand oricum lucram in ritm 286 si ne luam vacanta.

Asadar, in functie de categoria de care apartineti, e posibil sa mai fiti inca in vacanta sau sa mai aveti dreptul la ea.

Eu, dupa cum vedeti, sunt aici cu voi si zicerea zilei este:

„Mintea unui om seamana cu o parasuta, functioneaza doar daca este deschisa”.Ura!

Oana Moșoiu

View posts by Oana Moșoiu
Lucrurile nu sunt greu de facut, e greu sa intram in starea de a le face - C. Brancusi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top