Cine uită, nu merită… şi istoria se repetă

 Criză, probleme etice, suprimări morale, dezamăgiri politice şi întrebări – e răul de acum cel mai grav, cel mai jos, cel mai rău? Cum suntem acum faţă de vremurile dinainte? De dinainte…

Vă redau mai jos un text preluat din Simion Mehedinţi. Acesta, în cadrul unei conferinţe din anul 1934, citează:

Atâtea fraude în instituţiile publice, atâtea falimente în cele comerciale, demagogia care se manifestă tot mai desmăţat şi nimiceşte viaţa politică, lipsa de reacţie împotriva a tot ce este evident primejdios ordinii şi progresului, sunt toate nu efectele unei stări economice proaste, ci ale unei stări morale bolnăvicioase. Deficitul material, de care ne tot vorbesc economiştii este rezultatul unui deficit moral.

Cred că nu e nimic mai rău. Fiecare generaţie îşi are provocările sale şi măsura valorii unei generaţii constă tocmai în modalitatea specifică de răspuns la crize, încercări, de a pune afirmaţiile şi poziţionările corecte faţă de fariseii şi epigonii fiecărui secol şi de a trece mai departe în istorie, lăsând un semn bun, un progres, o etichetă a unui tip de valoare. De fapt, viaţa unei societăţi în timpul ei, de fapt în timpul trăit de trăitorii ei, e marcată de mişcările tectonice de aşezare şi reaşezare a tendinţelor, opţiunilor, modelor, modelelor false sau autentice, o luptă de basm bine-rău, cu alternanţe de putere, de influenţare, de sus-jos…

Răspunsul personal? Lucruri vin şi trec, oameni se nasc şi mor, cuvinte se scriu, se vorbesc, rămân sau pier. Furaţi de peisajul mizer din afară, să nu uităm peisajul dinăuntrul nostru. Puţina sau multa contribuţie la blendingul de evenimente sociale, apetisante pentru high-profil-ul social asigurat şi promiţătoare pentru posibilele schimbări semnificative la care poţi fi asociat ca participant şi contribuitor, poate fi un motiv aparent suficient pentru a ignora momente autentice de viaţă – construirea familiei, apariţia copiilor, maturizarea spirituală, creşterea în virtuţi şi dezvoltarea personală într-un plan care transcede vremelnicia unui moment de aici si acum, a unor fapte limitate în timp şi de o valoare pentru care nu sunt grile de apreciere şi timp trecut care să o valideze…

Oana Moșoiu

View posts by Oana Moșoiu
Lucrurile nu sunt greu de facut, e greu sa intram in starea de a le face - C. Brancusi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top