Mă pregătesc de mult timp să scriu despre cum arată iubirea. Atunci când exprim acest sentiment, vorba curge entuziastă, repede precum un izvor de munte, fără ocolișuri, ascunzișuri, suntem ochi în ochi și simțire în simțire.
Concret, viața e complexă și are multe aspecte. Atunci, iubirea pare a sta ușor ascunsă după un paravan, e timidă, se îndoiește, devine umană și pierde din divinul senin din secunda de mai devreme… Caută să înțeleagă, raționalizează, normează, argumentează, crește construcții logice menite să aducă… acceptarea. Acceptă asta, și asta, și că sunt, și că nu sunt, și că prea vin, și că nu vin deloc, că vorbesc, că prea vorbesc sau nu, că fac, că nu fac, nu destul, deloc…
Atunci am găsit cele 5 limbaje ale iubirii. Așadar, măsurați iubirea în…
– timpul acordat și petrecut împreună – oricâte priorități am avea, aici și acum, oportunități de neratat, deadlineuri, timpul rămâne singura resursă cu adevărat valoroasă și de neînlocuit pusă la bătaie în relația cu cei iubiți. Cât timp alocați pentru ”a fi împreună”? Pentru a face lucruri împreună? La câte alte lucruri ”importante” renunțați pentru a fi cu cei iubiți?
– cuvintele de încurajare – e mai mult decât un ”hai că se poate”. E cuvântul care te mută din loc, te face să nu ai stare și să te pornești. E cuvântul care sterge lacrimile, te ajută să tragi aer în piept, să spui o rugăciune și să ”schimbi foaia”
– darurile – în toate formele
– serviciile – a face ceva drăguț, util, necesar celuilalt, a face voluntar sau rugat, cu drag, cu plăcere, cu bucurie…
– mângâierile fizice.
În afara acestora, semnele sunt ale altor sentimente. Deseori, confundăm iubirea cu:
– respectul
– plăcerea sau simpatia ”de celălalt”
– aprecierea
– capacitatea de ”model” de urmat
– obligația, uneori ascunsă ca formă a datoriei.
Așadar, voi cum și cât iubiți?
[…] Oana Moşoiu distribuie Iubire adevăr, dragoste, înţelepciune, […]