Asadar, dupa primul full contact cu Oxford Street si Bond Street in Londra, in care miile de sufletele chinuite de patima shopingului se agitau de colo – colo ca niste aparate cu semnalul intrerupt din telecomanda, ne-am intrebat: Bine, bine, dar unde e criza? Selfridges sarbatorea 100 de ani de existenta (neintrerupta, din 1909), pe harta cu obiective turistice inca apare Harrod’s cu o cladire impunatoare cat Primaria Bucurestiului. Magazinele pline de omuleti, restaurantele – sau, ma rog, tentativele de restaurante, caci majoritatea ofereau meniuri tip fast-food – la fel de pline, strazi aglomerate, masini… semn ca oamenii au de facut chestii, au directie si probabil scop.
Raspunsul aveam sa il aflam in cartierul londonez nordic in care aveam hotelul. Pe strada care ne ducea de la metrou la hotel si pe care alesesem sa o strabatem la dus si la intors pe jos, ca sa simtim putin atmosfera, erau aliniate mici magazine, companii care asigurau servicii, restaurante micute cu specific si, in general, ceea ce gasesti intr-un cartier. Ei, si asa am inceput sa vedem criza: 2 magazine ok, 3 spatii de inchiriere. Iar un magazin, iar 2 de vanzare sau inchiriere. Din busul care ne ducea in centru am vazut si mai multe: case intregi de inchiriat, apartamente si spatii de lucru, birouri.
In drum spre Cardiff, destinatia noastra finala de calatorie, imprejurimile Londrei erau la fel de ofertante: cladiri intregi de birouri oferite spre inchiriat, cladiri in constructie cu bannere mari de informare cum ca ESTE DE INCHIRIAT. Dincolo de zbuciumul Londrei si aspectul de consumism acerb de lucruri marunte, am gasit iata si un plan mai grav si, desigur mai profund ca efecte. Criza a ajuns din America in Marea Britanie si a lovit puternic capitala. Micii antreprenori au inchis rapid, marii antreprenori o mai duc un timp, dispunand de resurse acumulate.
Daca nu ati aflat, a falimentat si General Motors. Era una din companiile cu un istoric greu in spate, un exemplu de seama in trainingul lui Larry Farrel despre cele 4 dimensiuni ale antreprenoriatului. Traim vremuri interesante, cel putin.